Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb. Przypisuje się im powszechnie znaczenie religijne: przywołują na myśl chrzest, zmartwychwstanie i nieśmiertelność. Ryby są specyficzną potrawą, która jest najsmaczniejsza zaraz po przyrządzeniu, dlatego najlepiej przygotować je tuż przed uroczystą kolacją wigilijną. Będą pyszne i aromatyczne.
Jakie ryby podać na wieczerzę wigilijną? Tradycyjnie na stole wigilijnym króluje karp. Sposób jego podania zależy od umiejętności pani domu ale także od gustu i preferencji domowników. W bożonarodzeniowej ofercie sklepów znajdziesz jednak i inne smaczne ryby, które świetnie nadają się na Wigilię. Szczupaki, sandacze, pstrągi czy śledzie są coraz częściej wybierane przez Polaków. Można z nich wyczarować wyśmienite i wykwintne potrawy wigilijne, które zachwycają smakiem, zapachem i wyglądem. Raczej nie kupujmy natomiast łososia, mintaja czy pangi. Nie mają one wiele wspólnego z polską tradycją.
Jak przyrządzić ryby na Wigilię? To pytanie zadaje sobie chyba każdy, kto przygotowuje świąteczne dania. Przepisy kulinarne na ryby i potrawy z ryb na stół wigilijny są bardzo różne. W zależności od tego, który wybierzemy możemy zaserwować całą rybę, pokrojoną, koreczki, na ciepło lub zimno.
Ryba na ciepło
Możemy ją usmażyć lub upiec. Coraz chętniej sięgamy również po wersję zdrowszą i niskokaloryczną: rybę parzoną czy gotowaną.
Jeśli decydujemy się na rybę pieczoną – zróbmy karpia wigilijnego z czosnkiem, w śmietanie lub z pieczarkami i ziemniakami czy ryżem. Przygotowanie takiego świątecznego karpia nie zajmie nam dużo czasu i jest proste. Danie to zachwyci natomiast z pewnością domowników. Wyśmienicie smakują również pieczony szczupak i pstrągi.
Jeśli na Wigilię chcemy ugotować rybę możemy zrobić pysznego karpia na sposób wschodni albo po żydowsku. Świetnie smakuje gotowany pstrąg podany z majonezem i ziemniakami. Z kolei parzony najlepiej smakuje sandacz.
Rewelacyjnym pomysłem na wigilijną potrawę jest polski wariant halasze, czyli węgierskiej zupy rybnej. Najlepsza jest z wielu zmieszanych ryb słodkowodnych ale wspaniała będzie także z samego karpia czy leszcza.
Wigilijne ryby na zimno
Możemy zaserwować domownikom pyszną sałatkę rybną lub świątecznie przyrządzone koreczki śledziowe, rolmopsy z papryką, śledzie z rodzynkami czy śledzie po szwedzku. Wszystkim posmakuje zapewne także wykwintna ryba w galarecie.